Etelä-Savon ruokaklusterille pronssitason laatumerkki
Eurooppalaisesta klusteriverkostosta tukea eteläsavolaisille ruoka-alan yrityksille -hankkeen toimenpiteenä Etelä-Savon ruokaklusterille haettiin pronssitason European Clusters Excellence Labelling Structure (EUCLES) -laatumerkkiä. Marraskuun lopulla saatiin virallinen raportti ja hyväksyntä pronssisen laatumerkin myöntämisestä.
Hakuprosessissa klusterin toimijat arvioivat klusterin toimintaa laajan kysymyspatteriston avulla. Prosessissa apuna oli klusteritoimintaan erikoistunut konsultti, jolta saatiin arvokasta tietoa, vinkkejä ja apua kysymyksiin vastaamiseen eli mitä milläkin kysymyksellä tarkoitetaan.
EUCLES-laatumerkkiarvioinnissa Etelä-Savon ruokaklusterin toimia arvioitiin suhteessa muihin laatuarvioituihin klustereihin. Arviointia on tehty vuodesta 2010 lähtien. Klustereita on ollut arvioitavana tänä aikana vajaa 1 350 ja niistä ruoka-alalta 129, joihin Etelä-Savon klusterin tietoja verrattiin. Suomesta laatumerkkiarvioinnissa on ollut 24 klusteria.
Tästä Etelä-Savon ruokaklusterin saamasta pronssisesta laatumerkistä on runsaasti hyötyä kansainvälistymisessä. Se osoittaa, että Etelä-Savon ruokaklusterin hallinto ja johtaminen on mietitty ja toimiva. Ruokaklusterin raportti osoittaa myös selkeitä kehittämiskohteita.
ESCA:n raportin mukaan Etelä-Savon ruokaklusterin rakenteessa hyvällä tasolla on selkeä toiminta-ala ja jäsenten sijoittuminen maantieteellisesti enintään 150 kilometrin etäisyydelle pääkonttorista. Strategian, hallinnon, johtamisen ja rahoituksen asioissa kehittämiskohteena on klusterin rahoitus, joka perustuu tällä hetkellä hankerahoitukseen. Samoin klusterin valmiudessa kansainvälistymiseen tarvitaan toimenpiteitä. Kansainvälistymisestä raportissa todetaan, että klusterin jäsenten kansainvälistyminen on yksi klusterin tavoitteista. Klusterin palveluvalikoimaa tulee myös kehittää jatkossa.
Taina Harmoinen, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu